Soal jawab MCW bersama media isu rombakan peraturan penjawat awam

Soal jawab MCW bersama media isu rombakan peraturan penjawat awam:
Perdana Menteri menegaskan kerajaan akan memantau lebih dekat setiap agensi penguatkuasaan bagi mengelak daripada terus terpalit isu kecurangan melibatkan isu ketirisan, rasuah dan salah laku dalam kalangan penjawat awam.
1.Wajarkah tindakan peraturan tatatertib penjawat awam dirombak semula memandangkan sistem ini hanya memberi amaran di peringkat awal berbanding swasta dipecat serta-merta jika wujud salah laku?
2.Kenapa tidak boleh sahaja dipecat terus sekiranya wujud salah laku?
Respons MCW – Perlu disemak semula keberkesanan sistem peraturan tatatertib penjawat awam. Sistem ini mungkin telah lapok dan hanya memberi amaran pada peringkat awal tanpa tindakan yang tegas, ia mungkin perlu ditransformasi untuk memastikan keberkesanan dalam memastikan akauntabiliti dan integriti dalam perkhidmatan awam.
2. Memutuskan untuk memecat seseorang secara terus mungkin melibatkan proses yang rumit dan memerlukan bukti yang kukuh. Sistem peraturan tatatertib biasanya memberikan ruang untuk penyiasatan yang adil dan prosedur yang perlu diikuti sebelum keputusan akhir dibuat. Ini bertujuan untuk memastikan kesaksamaan dan menjaga hak individu, sambil memastikan tindakan diambil jika terdapat bukti yang kukuh terhadap kesalahan yang dilakukan.
Apabila skim pencen dihapuskan, penjawat awam tidak menjadikan faedah saraan pencen dan ganjaran sebagai benteng akhir untuk tidak terjebak dalam amalan rasuah supaya tidak terlucut apabila dibuang kerja.
Implikasnya adalah peningkatan amalan rasuah penjawat awam dan tindakan buang kerja bukan kaedah hukuman yang baik bagi mereka yang terbabit rasuah. Mereka patut didakwa di Mahkamah bukan dibuang kerja.
Soalan – apa tindakan yang sesuai diambil kepada penjawat awam yang terlibat dengan salah laku?
Respons – Tindakan yang sesuai bergantung kepada tahap keseriusan kesalahan yang dilakukan oleh penjawat awam tersebut. Contohnya termasuk:
1. Disiplin: Mengenakan hukuman disiplin seperti teguran, penurunan pangkat, atau pengurangan gaji.
2. Siasatan dalaman: Melaksanakan siasatan dalaman untuk mengumpul bukti dan menentukan tahap kesalahan yang dilakukan.
3. Pembatalan kontrak: Jika kesalahan melibatkan penjawat awam kontrak, pembatalan kontrak tersebut boleh diambil kira.
4. Pemecatan: Jika kesalahan tersebut serius dan terbukti, tindakan pemecatan mungkin perlu diambil untuk menjaga integriti dan kredibiliti perkhidmatan awam.
Pengurusan harus memastikan bahawa tindakan yang diambil sejajar dengan peraturan dan prosedur yang ditetapkan serta memastikan kesaksamaan dalam pelaksanaannya.
Soalan – makna kata bukan semberono memutuskan untuk memberhentikan la ya
Respons – Betul… Jika tak maka kerajaan boleh disaman semula dan pasti akan merugikan negara.
Peraturan Pegawai Awam (kelakuan dan Tatatertib)1993 sudah ada . Hukuman hingga buang kerja. Paling ringan amaran. Masalahnya Lemb Tatatertib terdiri ketua jabatan dan peg kanan jabatan tidak tegas jatuh hukuman. Sepatutnya buang kerja atau turun pangkat tapi sekadar amaran atau turun pergerakan gaji saja..