KEPUTUSAN KES NAJIB BUKTI INTEGRITI BADAN KEHAKIMAN MASIH UNGGUL

*KENYATAAN MEDIA MCW*

*KEPUTUSAN KES NAJIB BUKTI INTEGRITI BADAN KEHAKIMAN MASIH UNGGUL*

Presiden Pemerhati Rasuah Malaysia (MCW), Jais bin Abdul Karim menyifatkan keputusan Mahkamah Persekutuan terhadap kes bekas Perdana Menteri Malaysia Dato’ Sri Najib Razak sangat berintegriti tinggi dan membuktikan kebebasan Badan Kehakiman Negara masih unggul. Tindakan ini dapat menolak tegas keraguan dalam kalangan rakyat tentang integriti Kehakiman.

“Saya menghormati keputusan Mahkamah Persekutuan yang mengekalkan sabitan dan hukuman 12 tahun penjara serta denda RM210 juta ke atas Dato’ Sri Najib yang didapati bersalah menyeleweng dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.”

MCW yakin bahawa keputusan ini tidak terkhilaf, tepat berdasarkan fakta yang diteliti secara profesional dan tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak atau terkena panahan unsur-unsur politik tertentu yang boleh mencemarkan martabat Badan Kehakiman Malaysia.

Walaupun berat mata memandang berat lagi bagi yang memikul, MCW mengucapkan syabas kepada panel lima hakim yang dipengerusikan oleh Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat kerana tegas dalam membuat keputusan terhadap bekas Perdana Menteri Malaysia yang pernah berjasa kepada negara dan ini bukanlah sesuatu yang mudah.

Sehubungan itu, MCW juga menggesa agar kes-kes berprofil tinggi lain yang melibatkan kepentingan awam juga diadili dengan sebaiknya. Pihak berwajib perlu menyegerakan semua kes salah guna kuasa dan rasuah sama ada di peringkat siasatan atau pendakwaan tanpa mengira latar belakang supaya tidak wujud persepsi tindakan pendakwaan berpilih. Kepercayaan dan keyakinan rakyat terhadap sistem kehakiman dan pihak berwajib adalah bermula kecekapan menjalankan amanah dan pengadilan yang tidak berat sebelah.