Respons Media MCW terhadap komen kenapa rasuah seolah sinonim dengan anggota penguatkuasa

SOALAN WARTAWAN
Hari ni viral video di tik tok katanya fitnah anggota polis terima rasuah..
Boleh MCW bagi komen berhubung perkara tersebut…
Anggota penguatkuasa kerap dikaitkan dengan masalah ini..
Harap MCW dapat komen kenapa rasuah seolah sinonim dengan mereka…dan bagaimana mahu mengubah persepsi masyarakat mengenai perkara tersebut.
RESPONS MCW
Jika ianya fitnah maka mangsa perlu buat laporan kepada pihak MCMC untuk mengesan pemula fitnah tersebut dan tindakan sewajarnya mengikut kanun keseksaan perlu diambil.
Biasanya, kerana nila setitik masa rosak susu sebelanga.
*Persepsi masyarakat terhadap anggota penguatkuasa mengambil rasuah dipengaruhi oleh beberapa faktor.*
Terdapat banyak kejadian yang agak menonjol yang melibatkan anggota penguatkuasa sering menarik perhatian media dan menjadi tumpuan awam. Kes-kes ini sering dibincangkan secara meluas yang mengakibatkan anggapan bahawa rasuah adalah sesuatu yang sering berlaku dalam kalangan penguatkuasa.
Anggota penguatkuasa mempunyai tanggungjawab untuk mengekalkan ketertiban dan keadilan dalam masyarakat. Apabila terdapat pelanggaran integriti oleh pihak yang sepatutnya melaksanakan undang-undang, hal ini menimbulkan rasa kecewa dan ketidakpercayaan dalam masyarakat terhadap institusi tersebut.
Satu sahaja kes rasuah yang melibatkan seorang anggota penguatkuasa sudah cukup untuk merosakkan reputasi institusi secara keseluruhan.
*Untuk mengubah persepsi masyarakat mengenai rasuah dan anggota penguatkuasa, langkah-langkah berikut boleh diambil*
1. Penguatkuasa perlu menunjukkan komitmen mereka terhadap ketelusan dan kebertanggungjawaban (akauntabiliti). Mereka harus memastikan bahawa siasatan dan tuduhan kes rasuah melibatkan anggota mereka dilakukan secara objektif dan adil. Agensi penguatkuasaan perlu mengamalkan sistem pelaporan dan mekanisme pengawasan dalaman yang kukuh boleh membantu mengurangkan peluang terjadinya rasuah.
Penting bagi para pegawai penguatkuasa untuk menjalani latihan etika, integriti, dan anti-rasuah secara berkala. Pendidikan ini akan membantu meningkatkan kesedaran mereka terhadap bahaya dan akibat rasuah serta memberikan alat dan strategi untuk mengelakkan situasi yang rentan terhadap rasuah.
Masyarakat juga perlu terlibat dalam usaha memerangi rasuah. Program pendidikan dan kesedaran awam tentang kepentingan melaporkan tindakan rasuah serta perlindungan yang diberikan kepada pihak yang melapor, boleh membantu membina budaya tidak toleransi terhadap rasuah.
Sistem keadilan negara mesti tegas dan keras terhadap anggota penguatkuasa yang terlibat dengan rasuah.
Hukuman yang tegas dan adil kepada pelaku rasuah terutamanya kepada anggota penguatkuasa akan menghantar mesej bahawa rasuah tidak akan ditoleransi dan ini akan membantu membina kepercayaan masyarakat terhadap proses perundangan.
Media juga memainkan peranan penting dalam membentuk persepsi masyarakat. Melalui liputan yang objektif dan tepat, media boleh membantu mengungkapkan kes rasuah dan memperjuangkan kepentingan masyarakat. Penting bagi media untuk beroperasi dengan bebas agar dapat melaporkan pelbagai kes dengan adil dan tepat.
SOALAN WARTAWAN
Mohon comments dari MCW. As of late, ada banyak cases di Malaysia yang kita dah launch investigations tapi senyap je lepastu. Seperti contoh, kes Menteri Sumber Manusia, tiada update dan juga kes tahun lepas yang MACC sedang siasat satu former minister dan businessman dengan title ‘datuk seri’. Tuan maybe boleh share comments dan pendapat tuan? Adakah wajar untuk pihak berkuasa update kita from time to time tentang status case? Terima kasih tuan!
RESPONS MCW
Agensi Penguatkuasa memainkan peranan penting dalam menyiasat kes dan memastikan penguatkuasaan undang-undang. Mereka diharapkan untuk menyediakan kemaskini secara berkala mengenai status siasatan, kekerapan dan tahap kemaskini namun ianya pasti berbeza bergantung kepada beberapa faktor, termasuk pertimbangan undang-undang, sifat kes, dan dasar serta amalan agensi yang khusus.
MCW melihat komitmen positif SPRM dalam menyediakan akses kepada rakyat untuk mengetahui perkembangan terkini sesuatu kes yang penting atau menarik perhatian umum melalui ruangan Garis Masa Kes atau Timeline of Cases (TOC) di dalam portal rasmi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Inisiatif bermula pada awal Mei 2023 yang lepas memperlihatkan keterbukaan mereka dalam menjalankan tugasan.
Memandangkan ianya satu perkara yang baharu, mungkin ada kes-kes yang masih ketinggalan. MCW ingin cadangkan agar satu ruangan khas disediakan untuk rakyat cadangkan kemas kini kes yang mereka ingin ikuti atau ketahui dilaman web tersebut.
Berikut adalah beberapa peranan yang perlu dilakukan oleh agensi penguatkuasa berkaitan dengan kemaskini kes:
1. Pelaporan Awal: Apabila kes dilancarkan, agensi penguatkuasa biasanya mengeluarkan laporan atau kenyataan awal yang menyediakan maklumat asas tentang kes tersebut, seperti insiden, individu yang terlibat dan sebarang butiran yang relevan. Ini bertujuan untuk memberi maklumat kepada orang awam mengenai siasatan tersebut.
2. Pengumuman Media: Agensi penguatkuasa boleh mengeluarkan pengumuman media pada peringkat-peringkat penting siasatan untuk memberi kemaskini kepada orang ramai mengenai sebarang perkembangan, seperti bukti baru, penahanan, pertuduhan atau pencapaian penting. Pengumuman media ini membantu mengekalkan ketelusan dan memberi maklumat kepada orang ramai.
3. Sidang Media: Dalam kes-kes yang mendapat perhatian besar atau menarik minat awam yang signifikan, agensi penguatkuasa mungkin perlu mengadakan sidang media untuk memberi kemaskini dan menjawab sebarang kebimbangan atau soalan daripada media atau orang ramai. Ini membolehkan komunikasi secara langsung dan penjelasan mengenai perkara penting.
4. Saluran Rasmi: Agensi penguatkuasa kerap mempunyai laman web rasmi atau akaun media sosial melalui mana mereka menyampaikan maklumat. Saluran-saluran ini mungkin dikemaskini secara berkala dengan kemaskini berkaitan kes, memastikan aksesibiliti yang lebih luas kepada orang ramai.
5. Permintaan Maklumat: Ahli awam, termasuk wartawan dan orang ramai yang berkepentingan, boleh meminta kemaskini mengenai kes melalui saluran rasmi, seperti mengemukakan permintaan maklumat di bawah undang-undang kebebasan maklumat. Agensi penguatkuasa biasanya diwajibkan untuk memberi respons dalam tempoh yang ditetapkan, walaupun beberapa maklumat mungkin ditahan jika ia membahayakan siasatan yang sedang berlangsung atau mengancam prosedur undang-undang.
Penting untuk diperhatikan bahawa terdapat kes tertentu yang mungkin tertakluk kepada sekatan undang-undang atau keperluan kerahsiaan, terutama jika melibatkan maklumat sensitif, operasi yang sedang berjalan atau kemungkinan membahayakan siasatan atau privasi individu yang terlibat. Walau bagaimanapun, agensi penguatkuasa umumnya berusaha mencapai keseimbangan antara pertimbangan ini dan hak orang awam untuk mendapat maklumat.
Tahap kemaskini yang diberikan oleh agensi penguatkuasa pasti berbeza-beza dan adalah penting bagi mereka untuk mematuhi undang-undang dan peraturan yang relevan sambil mengekalkan ketelusan dan akauntabiliti kepada orang ramai.